En företagare som gör vinst har en miljon drömmar…

”En företagare som gör vinst har en miljon drömmar, en företagare som inte gör vinst har bara en”

I mitt jobb som gymägare är jag ofta i kontakt med andra gymägare. Inte just för att jag är gymägare utan för att jag är väldigt intresserad av att lära av och med andra. Då jag dessutom arrangerar Nordens största fysiska mötesplats för gymägare och coacher inom microgymsbranschen, Coaches Congress, så träffar jag många av dem i sammanhang som handlar om att utveckla verksamheten och personalen på olika sätt. Det allra viktigaste sättet att ”utveckla verksamheten” för ett företag är att göra det lönsamt och helt enkelt göra VINST!

Jag skriver medvetet ”det ALLRA viktigaste” eftersom vinst möjliggör alla andra planer och drömmar man kan ha med sitt företag. Vinst skapar frihet, vinst skapar självförtroende, vinst skapar lugn.

Av någon konstig anledning så finns det gymägare som tycker att det är något konstigt, nästan något ”fult” att ha som viktigaste mål att göra vinst. De känner/tror/tycker att det på något vis skulle stå i kontrast med mer ”ädla” mål som:

”jag vill bara erbjuda bästa möjliga träningsplats för våra medlemmar”

Eller

”det viktigaste är att ha kul tillsammans, jag gör det inte för pengarna”

De glömmer att det krävs ett vinstgivande företag för att säkerställa bästa möjliga träningsplats över tid. Det krävs vinst för att kunna investera i ny utrustning. Det krävs vinst för att kunna betala bästa möjliga coacher. Det krävs vinst för att kunna betala hyra för bästa möjliga lokal. Det krävs vinst för att kunna betala bästa möjliga försäkringar. Det krävs vinst för att kunna överleva i krisperioder som tex Coronapandemier.

Tyvärr fortsätter gymägare att berätta en massa historier och bekräfta fördomar för sig själva så att de ska ”slippa” ha modet eller viljan att göra vinst:

 • Det gör mig inget att jag inte tjänar pengar för jag har ett högre syfte med detta
 • Folk är för snåla och kommer inte att vilja betala det jag begär
 • Det här är ändå bara en hobby för mig, jag vill inte ha betalt
 • Jag behöver bara 10 till medlemmar
 • Jag är ändå ingen ”sifferperson” och det här med bokföring och pengar kommer jag aldrig att förstå
 • Mina medlemmar kommer att tycka att jag är girig om de får reda på att gymet är lönsamt
 • Det finns ändå inga pengar i den här branschen
 • Jag är bara intresserad av att hjälpa människor hur som helst

Tänk om historierna kunde skrivas om och istället låta lite mer i stil med

 • När vi är lönsamma kan vi hjälpa fler människor
 • Jag sätter högt värde på det jag gör och det gör mina medlemmar också. De kommer att betala det vi begär.
 • Jag är tacksam att jag kan tjäna bra på något jag gillar så mycket
 • Jag kontrollerar vårt kassaflöde och ska ta reda på hur jag kan bli lönsam med nuvarande antal medlemmar
 • Jag kanske inte förstår bokföring ännu men jag är beredd att ta reda på vad jag behöver veta för jag är kapabel att fixa det här
 • Jag förtjänar att vara lönsam för vinst kommer att göra så jag kan fortsätta med detta
 • Mina medlemmar förtjänar att jag är lönsam för då kan vi göra deras upplevelse ännu bättre

Det finns en del saker att tala mer om när det gäller mindset och de historier som gymägare berättar för sig själva. Uppenbarligen är det viktigt att göra vinst. Om en eller flera ägare jobbar gratis i företaget är det också viktigt att förstå att företaget inte gör äkta vinst. Tid som läggs på att jobba i företaget är en KOSTNAD för företaget. Om den inte ersätts i form av lön så tas den kostnaden av någon annan. Om du gör så i ditt gym i dagsläget tipsar jag om följande:

Notera all arbetad tid i företaget under en vecka och definiera de olika arbetsuppgifterna du gör. Värdera de olika uppgifterna med relevant timlön, tex ”coach gruppträning 150:-/h”, och räkna sen ut vad du BORDE ha betalat dig själv för den arbetade tiden. Nu börjar du närma dig företagets äkta kostnader och kan få en bättre bild över hur ”hälsosam” din verksamhet är.

det här inlägget är inspirerat av boken “Profit First for Microgym Owners” av John Briggs

Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att maila mig på per@crossfitnorrtalje.se

Share:

More Posts

Send Us A Message